Hermes Group skapar hållbara evenemang som gör skillnad för både människor och planeten

Hermes group
Anna Hermes, grundare av Hermes Group.

Hermes Group, med över 16 års erfarenhet inom eventbranchen, har alltid strävat efter att inte bara skapa framgångsrika event, utan också att ha en positiv inverkan på människor och miljö. Företaget grundades med en vision om att entreprenörskap innebär mer än att bara driva företag – det handlar om att göra skillnad i världen.

Hållbarhet har alltid varit en central del i Hermes Groups verksamhet. Anna Hermes, som har grundat företaget, driver idag företaget tillsammans med Vianei Hermes. Båda har en starkt anknytning till naturen; Anna från Småland och Vianei från landsbygden i Brasilien. Deras gemensamma intresse för att leva i harmoni med naturen och strävan efter att förbättra människors välbefinnande har format företagets hållbarhetsarbete.

“Vi insåg tidigt hur starkt ett event kan påverka både människor och planeten, både positivt och negativt,” berättar Anna.

Avgörande faktorer för hållbara events

Med tiden har Hermes Group identifierat de faktorer som är avgörande för att skapa hållbara event och företagsresor. Genom att ta välgrundade beslut redan i planeringsfasen säkerställer de att varje event har en positiv inverkan. Exempelvis väljer de destinationer som kan nås med låga eller inga utsläpp, prioriterar lokala och hållbara leverantörer, och förespråkar fysiska aktiviteter i naturen. Matvalen är också centrala, med fokus på lokalproducerade, ekologiska och säsongsbetonade råvaror.

En annan viktig del i Hermes Groups arbete är att sprida kunskap och inspirera kunder som ännu inte är engagerade i hållbarhet. Anna berättar att de alltid börjar med att öka medvetenheten om koldioxidutsläppen och föreslår alternativa sätt att resa och arrangera event.

“Vi visar skillnaden, ofta i form av uppskattningar av CO2-utsläpp. Vi kan till exempel föreslå att byta ut rött kött mot hållbarare alternativ eller att ersätta en ribbåtstur med kajakpaddling,” säger hon.

Eventbranschen står inför flera utmaningar när det gäller hållbarhet, och en av de största är bristen på kunskap. Anna menar att om företag visste mer om hållbarhet skulle det vara enklare att genomföra mer hållbara event. En annan utmaning är de traditionella sätt som många event fortfarande organiseras på, något som Hermes Group vill förändra.

“Det bästa vi vet är när hållbarhet börjar inifrån”

Ett exempel på hur Hermes Group har lyckats göra ett event mer hållbart är när de bytte ut en 4-timmars flygresa till Aten mot en 2-timmars bussresa till Dalarna. Denna förändring resulterade i en utsläppsreduktion på 75 ton CO2. Här jobbade Hermes Group hand i hand med kunden som också ville få sina medarbetare mer medvetna om hållbarhet.

Möten hölls utomhus, med skogen och sjön intill som arbetsplats. Det serverades lokalproducerad mat från gården i ett vackert växthus, med efterföljande fest på logen. Medarbetarna fick även under en timmes föreläsning lära sig om de planetära gränserna och vad som har tagit oss in i den klimatkris vi befinner oss i. Dessutom levererade eventet allt som allt ett billigare event som är ekonomiskt mer hållbart. 

“Det bästa vi vet är när hållbarhet börjar inifrån. För oss är det en passion på riktigt och ger en omedelbar effekt,” avslutar Anna.

Läs mer om Hermes Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *