Gurgin Bakircioglu är aktiv inom flera aktuella samhällsviktiga frågor, inte minst klimat och djurrätt. GoClimate pratade med honom om hans inställning till att äta plantbaserat, eftersom övergången till plantbaserad kost är en av de viktigaste sakerna vi som individer kan göra för klimatet.
“Det är en fråga som berör mitt innersta, sedan jag bevittnade en get slaktas i Kurdistan för många år sedan. Efter att länge ha levt i förnekelse kunde jag inte längre blunda för getens lidande. Skiftet skedde nog i mig redan då, men följdes av ännu ett årtionde av aktiv förnekelse innan jag till sist valde att sluta äta kött 2011, och sedan vegan 5 år senare.
Jag kom till insikten att djuren, dessa fantastiska varelser som delar vår jord, är ämnade att leva i frihet och harmoni, precis som vi människor. Det blev tydligt för mig att det inte är rätt för mig att frånta dem deras rätt till liv och värdighet för mina smaklökars eller gamla vanors skull.”
Enligt Gurgin är det svåraste med veganismen omgivningen.
“Att se de mest intelligenta människor i ens omgivning försöka försvara det mest oförsvarbara. Att vara vegan i en värld som inte alltid förstår eller stödjer denna livsstil kan vara svårt. Men oavsett om man är kurd eller svensk är själva valet att vara vegan enkelt och fullt möjligt att uppnå.”
Till personer som är nyfikna på att äta mer veganskt men kanske inte är redo att ta steget, säger Gurgin så här:
“Var öppen för att lära dig mer! Det finns otroliga hälso- och klimatmässiga fördelar med vegansk kost. Jag började min veganska resa för djurens skull och upptäckte sedan kopplingen till klimatfrågan. Nu, när jag tränar crossfit 6-7 dagar i veckan, har jag förstått att man faktiskt kan ha atletiska elitambitioner med en växtbaserad kost. Det är fantastiskt att kunna bygga upp en stark kropp och uthållighet utan att behöva äta något som har haft ögon, öron, näsa, mun eller en mamma.”
Dumpstrar mat
Förutom att äta veganskt så “dumpstrar”* Gurgin kontinuerligt mat sedan fyra år tillbaka.
“Vårt ineffektiva matsystem har en enorm läcka där enorma mängder mat slängs varje dag, samtidigt som människor lägger sig hungriga. Om matsvinn vore en nation, skulle det vara den tredje främsta källan till utsläpp av växthusgaser globalt, efter Kina och USA.
Ofta möter vi matsvinnet i fel ände och försöker främja medvetenhet, stödja initiativ för att minska matsvinn och förbättra fördelningen av mat till de som behöver det mest. Men vi behöver börja i andra änden: i produktionsdelen. Vi behöver tydliga lagar och regler att följa om vi verkligen vill ha ett hållbart och rättvist matsystem.”
Minska köttkonsumtionen inom vård, skola och omsorg
På frågan vilken förändring Gurgin skulle vilja se i samhället för att få ner köttkonsumtionen, vill han fokusera på vård, skola och omsorg.
“Varje dag äter nästan var tredje svensk måltider i vård, skola och omsorg vilket betyder att varje dag finns en möjlighet att sänka tre miljoner människors utsläpp med hjälp av en vegansk, klimartsmart måltid. Bort med animalier på samtliga offentliga måltider. En växtbaserad måltid är inte bara hållbar och näringsrik, den sparar också tid och pengar då det eliminerar behovet av “specialkost”. En vegansk måltid är halal, kosher och fri från mjölk, ägg, fisk, skaldjur och kan vara fri från bland annat jordnötter, soja, nötter, fröer och andra allergener. Det finns bara vinster med detta, från ekonomi till hälsa.”
Se dokumentären Aldrig mer kebab på SVT
Missa inte dokumentären Aldrig mer kebab på SVT för att veta mer om Gurgins egen omställning!