Ett av våra senaste stöttade projekt är ett spisprojekt i Kenya. Spisarna bidrar både till att minska klimatutsläppen och skapa en mer hälsosam inomhusmiljö.
Familjer på landsbygden i Kenya använder traditionellt öppna spisar med tre stenar för matlagning, vilket ofta sker inomhus. Den öppna elden bildar skadlig rök som kan leda till andningsproblem. Veden till matlagningen samlas in från närliggande skogar, vilket är både tidskrävande och bidrar till avskogning.
Många kenyanska familjer har inte råd att köpa bränsleeffektiva spisar – och eftersom ved i stort sett samlas in gratis är incitamenten för att köpa in en spis låga.
En hållbar affärsmodell
Projektet ser till att prisvärda, hållbara och energieffektiva spisar distribueras till familjer i hela Kenya. Spisarna minskar behovet av bränsle med nästan 40 %.
Inom ramen för projektet produceras nästan 100 000 spisar per år på en anläggning nära Nairobi. Projektet utvecklar lokala marknadskanaler och stöder anslutna företag för att skapa hållbara distributionsnätverk av spisar som är anpassade till lokala behov.
Projektet skapar dessutom arbetstillfällen i en typiskt mansdominerad miljö. Över 60 % av de personer som arbetar med försäljning, tillverkning och distribution är kvinnor. Varje spis har ett serienummer så att försäljningen kan registreras på ett transparent och kontinuerligt sätt.
Ökad livskvalitet för kvinnor och barn
Förutom att minska utsläppen och trycket på närliggande skogar gör spisarna livet betydligt lättare för kvinnor och barn, som är de som främst ansvarar för matlagning och insamling av bränsle. Den här typen av lokalt tillverkad spis som distribueras av projektet rankas i en studie av UC Berkeley och University of Chicago som den bästa investeringen ett hushåll i Kenya kan göra.
De globala hållbarhetsmålen
Det här projekt bidrar till följande globala hållbarhetsmål: 1 (ingen fattigdom), 3 (god hälsa och välbefinnande), 5 (jämställdhet), 7 (hållbar energi för alla), 8 (anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt), 13 (bekämpa klimatförändringarna) och 15 (ekosystem och biologisk mångfald).