Unconventional Ventures är Europas första impact-fond som fokuserar på underrepresenterade grundare

Nora2
Nora Bavey, Unconventional Ventures (UV)

Nora Bavey, en engagerad trebarnsmamma och tidigare edtech-grundare, bytte bana till att bli en framstående impact-investerare för fyra år sedan. “Jag bestämde mig för att bli den investerare jag själv hade hoppats träffa under min egen fundraising,” säger Nora.

Unconventional Ventures (UV) grundades i Danmark 2018 och är Europas första impact-fond som fokuserar på underrepresenterade grundare (identifierade som kvinnor, LGBTQ+, POC och/eller invandrare) som bygger skalbara teknikföretag som fokuserar på impactlösningar.

“Vi gillar att se att grundarteamet har en djup förståelse för det specifika problemet”

När det gäller urvalsprocessen för att välja företag att investera i har UV en tydlig strategi. Företagen måste först och främst ha fokus på impact i sin affärsmodell, med inriktning på klimat eller sociala lösningar.

För det andra måste grundarna tillhöra en historiskt sett underfinansierad grupp.

“Vi gillar att se att grundarteamet har en djup förståelse för det specifika problemet, antingen genom egna erfarenheter eller genom någon nära dem,” förklarar Nora.

Detta säkerställer att lösningarna kommer från personer med en djup förståelse för problemet, dess sammanhang och beroenden, och har en stark drivkraft att utveckla effektiva lösningar.

Stor potential för investeringar i klimatlösningar

Inom området klimatlösningar ser Nora lovande trender.

“Det är fantastiskt att se att impact-investeringar är ett snabbt växande segment inom den finansiella industrin över hela världen,” noterar hon.

Denna tillväxt är tydlig i Norden, där över 100 miljarder euro investerades i impact-tech-företag mellan 2017-2021.

“Mer än 70% av detta tilldelades de som hanterar FN SDG nummer 13, Klimatåtgärder, men det finns fortfarande en stor outnyttjad potential i impact-investeringar med många potentiella framtida vinnare längs resan,” påpekar Nora.

Nora ser stora brister i nuvarande investeringsmetoder, särskilt när det gäller att erkänna potentialen i att kombinera mångfald och påverkan.

“Få är öppna för att acceptera det faktum att team med en hög grad av perspektiv leder till högre nivåer av innovation och att de också har visat sig generera större avkastning,” säger Nora.

Letar efter nya underrepresenterade grundare

Unconventional Ventures kommer i år att lansera sin sjätte årliga rapport om finansieringsgapet både i Norden och globalt.

“Vi har beslutat att skapa vårt eget dataset för att visualisera gapet,” avslöjar hon. “Om du känner en underrepresenterad grundare som bygger en tech startup, tipsa dem om att delta i vår undersökning som lanseras i mitten av september!

För de som är intresserade av att utforska hur vi kan använda kultur och teknik för att driva meningsfull påverkan, bjuder Unconventional Ventures in till en del av sitt ekosystem för första gången på House of Culture i Köpenhamn den 10 september.

Läs mer om Unconventional Ventures här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *